Detectie speuren

Detectie speuren is een vorm van speuren waarbij je hond leert om een specifieke geurbron op te sporen. Het doel van detectie speuren is het zo secuur mogelijk kunnen opsporen van de geurbron. Geurbronnen waarmee we werken zijn bijvoorbeeld; tabak, wiet, geld en telefoons.

Speuren is intensief en vraagt veel focus en concentratie. Het geeft daardoor enorm veel voldoening voor je hond. Speuren vraagt kennis van lichaamstaal en versterkt hierdoor jullie samenwerking én het zelfvertrouwen van je hond. Iedere hond kan verschillende geuren of geursporen onderscheiden. We trainen op een positieve manier, er zal dus geen sprake zijn van een dwang of plicht bij de hond.

De detectie speurcursus wordt gegeven door Noëlle, gecertificeerd door de United Working Dog Association in Texas USA. Dit is een opleiding voor drugs-en explosievenhonden. Lees meer over deze opleiding onderaan de pagina.

De cursus detectie speuren is bestemd voor iedereen die op een leuke manier de vertrouwensband en samenwerking wil verbeteren met zijn hond. In kleine groepen, met persoonlijke begeleiding, leert je hond het plezier van speuren en kun je ervaringen delen met andere cursisten. De nadruk bij speuren ligt op samen aan het werk zijn.

Voor deze training is het belangrijk dat je hond sociaal is. Twijfel je? Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Tijdsinvestering: 5 lessen van 45 minuten
Kosten: € 95,00
Aantal deelnemers: maximaal 6

Aanmelden voor Detectie speuren

Detectie speuren instructeur: Noelle van der Aa

“Via Arnold van den Oetelaar, van het internationale Police Dogs Centre, vloog ik naar Texas voor de specialistische opleiding detectie speuren.

Tijdens de opleiding was alle aandacht gericht op het opleiden van drugs- en explosievenhonden. Iedereen kreeg 3 honden toegewezen die volledig getraind moesten worden. Ik had mijn eigen hond Dash bij me en kreeg daarnaast een Mechelse herder en een labrador onder mijn hoede.

Naast de theorie bestond de opleiding vooral uit praktijk. Elke dag trainde ik met de honden en leerde ik ze om verschillende geuren te zoeken op velden, in bossen, in auto’s, gebouwen en op mensen.

Na een interne opleiding van 6 weken deed ik examen met Dash en slaagde op alle punten en het herkennen van 4 soorten drugs. Uiteraard heb ik als wederdienst mijn kennis over gedrag en gehoorzaamheid overgedragen aan de medecursisten (politie en swat) en de instructeurs.