Bij speuren gebruik je veel meer dan je neus!

Speuren is de opperste vorm van sociaal contact tussen hond en baas. U bent beide direct afhankelijk van elkaars capaciteiten en eigen verantwoordelijkheden. Samen werken jullie aan een gezamenlijk doel, ieder op een eigen manier.

Uw hond gebruikt zijn neus om vaardigheden en technieken te leren. Hij wil zich daar volledig op concentreren en gebruikt al zijn werklust om steeds taakgerichter, steeds efficiënter en steeds doelgerichter te werken. Als uw hond een taak met volle concentratie uitvoert, kan hij geen andere taak ernaast hebben. Dus is uw hond aan het werk, dan is het belangrijk dat hij erop kan vertrouwen dat u de rest onder controle heeft.

Programma

We starten met een introductie door Arjen van Alphen en Erica de Roode van Stichting De Roedel. Arjen is gedragswetenschapper en auteur van diverse hondenboeken (waaronder ook bestseller Basisboek opvoeden van honden). Zij bespreken diverse onderwerpen:

  • Welke emoties herkent u bij uw hond en bij uzelf?
  • Verrijk de relatie met uw hond door speurwerk.
  • Hoe vergroot u het concentratievermogen, werkvermogen en de rustmomenten bij uw hond?
  • Welke rol speelt leeftijd bij leren en speuren?

In het tweede deel van het programma gaat u samen met uw hond aan de slag. Noëlle van der Aa is eigenaar van hondenschool Dogtrust. Zij trainde drugs- en explosievenhonden en heeft een specialisatie in gedragsproblematiek. Noëlle: “De nadruk bij speuren ligt op samen aan het werk zijn. Speuren vraagt kennis van lichaamstaal en u versterkt hierdoor de samenwerking met uw hond. Iedere hond kan verschillende geuren of geursporen onderscheiden.”

Aanmelden

Speuren is ontzettend leuk voor hond én baas. Het is uitdagend en geeft uw hond veel voldoening. Kom naar de workshop Sociaal Leren en Speuren. Meld u aan via het contactformulier, stuur een mail naar noelle@dogtrust.nl of bel 06-50615061.

Datum: Zondag 25 augustus 2019
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Vijlen
Kosten: € 95,- inclusief koffie en thee, lunch neemt u zelf mee
Meenemen: Neem het favoriete speeltje van uw hond mee! Ook als uw hond gewend is om alleen op voer te werken.

Speurwerk wordt eigenlijk al geleerd in het nest: De moederhond leert haar pups hoe je zoekt, wat bruikbare en onbruikbare prikkels zijn en hoe je daarbij zintuigen, lijf en ledematen gebruikt. Op weg naar volwassenheid leert een pup feilloos wat voor hem belangrijk is. Hij verfijnt zijn basisvaardigheden, eerst voergerelateerd en later zelfs helemaal niet meer voergerelateerd. Uw hond haalt dan voldoening vanuit het ontdekken, ontwikkelen en het leren.